Waar zijn we gebleven
In ons vorige blog vertelden wij over de verschillende concepten die we hebben ontwikkeld voor Stichting NDSM-werf en waarop wij van hen ook feedback en voorkeuren hebben ontvangen. Hieruit kwam voort dat er verder wordt gewerkt met het concept: create together!
Dit is een concept waarbij er een virtuele belevenis wordt gecreëerd waarbij jij zelf aan de slag kan als een echte kunstenaar.
Tijdens deze derde sprint hebben wij ons verdiept in dit concept en zijn wij een prototype gaan ontwikkelen en testen. Zo om te kijken of het concept echt aanslaat of er verbeterpunten zijn en of er nog verschillende zaken moeten worden geschrapt of bijgeschaafd.
Na de presentatie was het tijd om even weer een goed overzicht te krijgen van wat we nu aan het doen zijn en welke kant we op willen. Zo hebben wij ons voornamelijk beziggehouden met het verwerken van de feedback van Stichting NDSM-werf. Wij hebben al een aantal zaken van het concept bijgeschaafd en we kregen al de eerste vragen waarover we konden nadenken bij het ontwikkelen van ons prototype.
Om een juist en duidelijk overzicht te maken van hoe wij deze periode zouden invullen op het gebied van de testen, hebben wij een testplan gemaakt. Hierin nemen we je mee in met wie we testen, waarom de testen en uiteindelijk ook hoe de testen zijn verlopen. Testen is best spannend en moet goed worden voorbereid. Je kan niet zomaar op iemand afstappen en je vragen niet klaar hebben. Daarom hebben we ook per test verschillende vragen opgesteld, om zo vol vertrouwen de interviews in te kunnen gaan.
De verschillende testen
- Verschillende studenten van CX
- Met NDSM-kenner Robin
- Expert op het gebied van AR Jeroen Mol
- De doelgroep
Test 1 Met verschillende studenten van CX
De eerste test met ons allereerste prototype was met verschillende studenten. We wilde er zo achter komen of ons prototype helder was voor de gebruiker en of er al eerste feedback was. Zo kregen we de feedback dat het prototype erg leuk is, maar dat er nog onderdelen misten. Op het gebied van het concept kregen we de tip om de QR-code meer opvallend te maken en een eigen huisstijl te ontwikkelen voor de online omgeving. Daarnaast kregen we de tip om na te denken over het delen van gemaakte werken. Dit om meer te focussen op een community.
Het prototype wat wij hebben ontwikkeld is een kort filmpje waarin het concept wordt uitgelegd aan de hand van bestaande beelden. Zo zie je iemand op aankomen via de pond op de werf. Deze persoon ziet een QR-code op de werf en scant deze. Vervolgens stopt de video en lichten wij mondeling toe wat er gebeurt. Hier rechts zie je twee moment uit de video.
Test 2 Met NDSM-kenner Robin
Op basis van de feedback van de eerste test gingen wij aan de slag met ons prototype. We besloten zelf naar de werf te gaan en verschillende zaken meer visueel, maar toch in een video vast te leggen. Deze video lieten wij vervolgens zien aan Robin, de NDSM-kenner. Robin was erg enthousiast over de video en begreep het allemaal goed. Ook van haar kregen we weer nuttige feedback op het concept en het prototype. Zo moesten we meer nadenken over de betekenis van een kunstwerk en de edits die je erop kan doen (vandalisme voorkomen). Maar ook hoe ver staan QR-codes uit elkaar? Kunnen er templates worden ontwikkeld? Kunnen we nog meer met de kennis over het kunstwerk doen? En welke mogelijkheden zijn er allemaal met AR. Hier rechts zie je een moment uit de video van prototype 2.
Test 3 AR Expert Jeroen Mol
Jeroen Mol is een expert op het gebied van AR. Omdat wij een virtuele wereld willen creëren spraken wij met hem over de haalbaarheid van ons concept en de mogelijkheden die er nog meer zijn. Tijdens de test vroegen wij hier veel over en lieten wij een weer nieuw prototype zien. Wij hebben ervoor gekozen om een derde prototype zo te maken, dat je voornamelijk de experience van de virtuele omgeving goed begrijpt. Dit omdat deze nog niet helemaal volledig was. Het gesprek met Jeroen verliep prettig en hij was zeer positief over het concept. Ook hij gaf nuttige feedback en tips zoals, dat we geen app moeten gebruiken, maar een webpagina moeten maken. We kunnen werken met locatie gebonden gebruik, zodat niet iedereen continu kunst kan bewerken. Maar ook dat je eventueel nog veel geavanceerder kan denken door bijvoorbeeld VR brillen te gaan gebruiken.
Test 4 De doelgroep
Na de feedback van Jeroen Mol, hebben wij ons protoype weer verbeterd. Ook hebben wij een User Story Board ontwikkeld. Zo om meer visueel het verhaal van de gebruiker te kunnen vertellen. Daarnaast hebben we verschillende pains en gains benoemd. Dit om helder te hebben waar de grootste valkuilen en winsten zitten.
Om goed bij de doelgroep te kunnen testen zijn wij na het opstellen van verschillende vragen over het concept naar de NDSM-werf gegaan. Hier hebben wij in totaal 10 mensen gesproken over het concept. Zo bleek een pain volgens ons, het scannen van de QR, ook een valkuil voor de groep. Iedereen was toch voorzichtig over wat er nu achter de QR zit. Maar zij gaven wel aan dat met een goede marketing of het plaatsen van een logo bij de QR hier een groot deel van hun onzekerheid kan worden weggenomen. De reacties verder waren zeer positief. De doelgroep gaf aan zeker wel gebruik te maken van de virtuele wereld. Zowel voor het creatieve of het informatieve gedeelde van de website.
Einde sprint 3
Na een periode continue testen, verbeteren, testen, verbeteren en nog meer testen en verbeteren hebben wij ons uiteindelijke prototype gepresenteerd aan de opdrachtgever. Deze was positief verrast over wat wij allemaal hadden ontwikkeld en ook de research die wij daarnaast hebben uitgevoerd. We bespraken nog laatste zaken, zoals rechten, haalbaarheid en onze pains en gains die uit alle testen waren gebleken. En daarnaast ook in hoeverre we deze konden oplossen en aanvullen.
Komende sprint gaan wij dan ook aan de slag met marketing en financiën. We kijken naar haalbaarheid, promotie en hopen laatste grote pains en gains nog weg te kunnen halen. We kijken dan ook weer uit naar deze periode, om zo ons concept Create Together tot een echt succes te maken.