Hey hallo! Wij zijn ID8, de projectgroep die in opdracht van De Parade een ontzettend gaaf concept mag bedenken. Ons team bestaat uit Felicia, Precious, Sharon, Channé en Ynke. Wij zijn sinds ons eerste jaar van de studie Leisure & Events Management al een vriendengroep en we vinden het heel gaaf dat we voor de laatste keer tijdens deze opleiding (en voor het eerst sinds lange tijd door corona) samen een project kunnen doen.
De uitdaging van De Parade
De Parade is een rondreizend theaterfestival dat langs Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Amsterdam en sinds 2021 ook langs Eindhoven trekt. Vanuit Inholland werd de opdracht voor De Parade geformuleerd als ‘Bedenk een concept waarmee je De Parade als reizend festival in de toekomst sterker aan de 5 steden bindt’, maar na een briefing met De Parade werd al gauw duidelijk dat deze opdracht eigenlijk niet meer de meest relevante uitdaging is voor het festival. Gitte Brouwer (uitvoerende productie) en Eefje Colsen (hoofd communicatie & sponsoring) gaven aan dat er behoefte is aan verbreding van de doelgroep. De huidige doelgroep is grotendeels ouder dan 40 en wit, terwijl De Parade graag een diverse groep wil aanspreken, zowel in leeftijd als in etnische afkomst. Voor ons is de uitdaging om een belevenisconcept te bedenken dat dit kan bereiken.
Sprint 1: Discover
Deze eerste fase van dit project stond geheel in het teken van onderzoek doen: naar relevante trends en ontwikkelingen, naar de doelgroep, naar de stakeholders en naar de concurrentie. Uit het onderzoek naar de trends kwamen meerdere relevante trends, maar we hebben 2 trends gekozen, gepolariseerd en daarvan een scenarioplanning gemaakt, zoals te zien is in de afbeelding hiernaast. De interessantste scenario’s voor De Parade hebben we gekozen, namelijk ‘Enjoy the full ride’ en ‘Komt dat zien’, waar in beide scenario’s de inclusiviteit centraal staat. Daarmee gaan we in sprint 2 aan de slag, bij het ontwerpen van concepten.
Als doelgroep hebben we gekozen om ons te richten op studenten, met name in de steden Eindhoven en Utrecht. Hier hebben we uitgebreid deskresearch naar gedaan en we hebben interviews afgenomen met mensen uit deze doelgroep. Op basis van deze interviews hebben we 3 persona’s gemaakt, te zien in de afbeeldingen hieronder. Deze persona’s zijn in de volgende fase onze afspiegeling van de doelgroep voor wie we gaan ontwerpen.
Ook hebben we de stakeholders van De Parade in kaart gebracht. We hebben de stakeholders in de invloed-belang matrix geplaatst en zo vastgesteld welke stakeholders we tegen gaan komen tijdens het ontwerpen van een concept. Vervolgens hebben we de stakeholders in een prioriteiten cirkel geplaatst. Met welke stakeholders moeten we vanaf het begin rekening houden? Welke stakeholders komen we in een volgende fase van het project tegen? En welke stakeholders komen verderop in de toekomst aan bod?
Daarnaast hebben we een benchmark gedaan, om zo te ‘gluren bij de buren’. We hebben gekeken naar organisaties uit een andere branche, om te kijken wat De Parade kan leren van deze evenementen. Zo hebben we gekeken naar foodfestival TREK, het Magic Circus, ARK Utrecht en Edinburgh Festival Fringe. Wat doet De Parade al erg goed en wat valt er te leren van deze andere evenementen?
Al deze verzamelde informatie hebben we gebundeld in onze Design Scope, de randvoorwaarden waarmee we in de volgende fase kunnen gaan ontwerpen en waaraan ons concept zal moeten voldoen.
Deze hebben we gepresenteerd aan Gitte en Eefje van De Parade, met uitleg van al onze bevindingen. Zij werden erg enthousiast van alle informatie en deze eerste indruk.
Nu gaan we de fase in waar we onze teamnaam eer aan mogen doen, de ideation fase. Tijdens sprint 2 staat het bedenken en ontwerpen van 3 concepten centraal. Door middel van brainstormtechnieken zullen we de concepten bedenken en aan het einde van sprint 2 zullen we deze presenteren aan De Parade, maar over deze concepten lees je meer in onze volgende blog.
Tot die tijd: https://www.youtube.com/watch?v=VGVOchhBkO4