In sprint 2 hebben wij ons gefocust het bedenken en ontwerpen van drie concepten voor De Parade. Dit hebben we met erg veel plezier en gezelligheid gedaan, om zo tot drie concepten te komen die de uitdagingen van De Parade zouden kunnen oplossen.
Brainstormsessie 1
Om tot de drie concepten te komen, gingen wij brainstormen. Hiervoor hielden wij een brainstormmiddag waarin we associeerden met verschillende woorden, zoals festival en theater. We kwamen hierdoor op losse ideeën die we vervolgens op het schrijfbord plakten. Ook kwamen we tot de conclusie dat De Parade eigenlijk twee problemen heeft, namelijk: een meer divers publiek trekken én dat jongeren maar één voorstelling bezoeken. Terugkijkend naar sprint 1 wisten we dit eigenlijk al, maar toen hebben we de uitdaging van De Parade zo geformuleerd dat het beide problemen bij elkaar voegde. Tijdens het brainstormen hebben we geconcludeerd dat er toch echt sprake is van twee verschillende problemen om op te lossen en hebben we ze los gekoppeld van elkaar.
Om tot een concept te komen bij het eerste probleem, hebben we een mindmap gemaakt met de woorden inclusiviteit en diversiteit. Door hiermee te associëren ontstonden er ideeën die een mogelijke oplossing konden bieden. Voor het tweede probleem hebben we gekeken naar wat onszelf zou helpen om meerdere voorstellingen te bezoeken, aangezien wij zelf in de doelgroep vallen. Uit deze brainstormsessie kwamen dus allerlei losse ideeën. Op een gegeven moment zaten we als groep een beetje vast met de ideeën die we hadden, dus besloten we uit elkaar te gaan en thuis verder te denken over de uitkomsten tot zover en antwoord te geven op drie ontwerpvragen. Deze ontwerpvragen waren:
- Hoe kunnen wij ervoor zorgen dat jongeren naar meerdere voorstellingen komen?
- Hoe kunnen wij ervoor zorgen dat De Parade een meer divers publiek trekt?
- Wat is voor jou persoonlijk de ideale Parade?
Brainstormsessie 2
In de tweede brainstormsessie hebben we besproken wat iedereen thuis verder uitgewerkt had: wat voor antwoorden hadden we gegeven op de ontwerpvragen en wat was er verder bedacht bij of met de losse ideeën van de vorige keer? De antwoorden werden met elkaar vergeleken en de ideeën die het beste aansloten bij de problemen van De Parade werden meegenomen in de sessie. De ideeën werden uitgeschreven en getekend, zodat het vervolgens in het COCD-box gestopt kon worden. Het bundelen van al onze ideeën leidde tot onze drie concepten. Vervolgens konden we ook concluderen dat de drie concepten ieder aansluit bij een van onze 3 persona’s.
Concepten
De drie concepten hebben wij uitgebreid uitgewerkt voor onze opdrachtgever, maar in deze blog wordt alleen kort beschreven wat het is met een moodboard ter illustratie. Enkele overkoepelende deelconcepten die bij elk van de drie hoofdconcepten horen zijn: divers eten aangeboden d.m.v. foodtrucks, input van bezoekers door met een ideeënbox te werken en meer entertainment op het terrein door middel van kermisattracties. Daarnaast is het idee ontstaan om te werken met een soort woordvoerders, vergelijkbaar met de Blikopeners van het Stedelijk Museum.
De Parade 2.0
De Parade 2.0 dient ervoor te zorgen dat de diversiteit onder het publiek vergroot wordt. Minderheden die zich nu niet aangetrokken voelen door De Parade, dienen meer vertegenwoordigd te worden onder de artiesten, om het publiek dat zich associeert met deze minderheden te trekken. Denk hierbij aan mensen met een niet-Westerse achtergrond, de lhbtiq+ gemeenschap, mensen met een beperking etc. Om dit te bereiken zal de hele Parade op de schop moeten: De Parade blijft De Parade, maar dan een 2.0 versie. Er moet een grotere diversiteit aan artiesten en genres geprogrammeerd worden, er moet in de marketing gelet worden op hoe je een meer divers publiek bereikt en er moet overal in De Parade representatie en consideratie zichtbaar zijn. Je wil jezelf terugzien op het podium en in het publiek.
Het Trailerpodium
Het ‘Trailerpodium’ is een podium waar verschillende soorten artiesten een voorproefje geven van hun voorstellingen om de kijkers en luisteraars over te halen naar de voorstelling te gaan. Dit zouden liedjes, praatjes, filmpjes of iets anders kunnen zijn; de artiest kan het zelf bepalen. Dit podium bevindt zich op het terras, waar de mensen die wat eten of drinken overgehaald kunnen worden om na hun versnapering nog een voorstelling te bezoeken. Ook de mensen die aan de bar wachten op hun bestellingen kunnen meekrijgen wat er op het podium gebeurt. Elk kwartier of halfuur o.i.d. zijn er ook pop up podia: zeepkisten (of iets vergelijkbaars) waar artiesten aankondigingen kunnen doen voor hun voorstellingen. Het ‘Trailerpodium’ is de manier om jongeren van 18 tot 25 jaar naar meerdere voorstellingen te trekken, omdat ze dan een voorproefje (een trailer) krijgen van waar ze voor betalen en dus beter weten waar ze hun geld aan uitgeven.
De Talententent
Het laatste concept is de Talententent. De talententent is een van de theatertenten op De Parade waar alleen nieuwe talenten worden geprogrammeerd. Het idee hierachter is dat jonge talenten, artiesten die nog geen professionele carrière hebben maar hier wel talent voor hebben, middels De Parade een kans krijgen om hun kunsten te delen met een groter publiek. Hetgeen dat de talenten laten zien, kan heel uiteenlopend zijn. Van een korte film tot een dansvoorstelling, alles mag en kan. In de tent wordt een diversiteit aan talenten geprogrammeerd: er kan ‘gescout’ worden bij opleidingen of op podia waar talenten zich aandienen (open podia bijvoorbeeld) maar mensen kunnen zich ook zelf aanmelden, van allerlei genres, afkomsten etc. waarna zij a.d.h.v. zelf opgestuurde filmpjes van hun werk beoordeeld zullen worden op geschiktheid voor De Parade.
Het vervolg
Op 3 november 2021 hebben wij onze ideeën gepresenteerd aan de directie en medewerkers van De Parade. Zij waren ontzettend enthousiast over onze ideeën en konden niet goed kiezen welke ideeën er uitgevoerd moesten worden. Alle concepten zijn ook verwant aan elkaar: het trailerpodium kan bijdragen aan het succes van de talententent en de talentent zou een goed onderdeel kunnen zijn van De Parade 2.0. Voor ons ligt de uitdaging nu bij het koppelen van deze concepten: we moeten een invalshoek bedenken die ervoor zorgt dat alle concepten samenvallen zonder een bij elkaar geraapt zooitje van ideeën te worden. Vervolgens gaan we hier prototypes van maken en testen bij de doelgroep. De Parade heeft gevraagd of wij iets minder zouden willen prototypen en testen, zodat we goed de tijd hebben voor de laatste sprint: het uitwerken van een implementatieplan. Met een goed implementatieplan kunnen ze (een deel van) onze concepten komende zomer al uitvoeren, dus dient daar veel aandacht aan besteed te worden!
Het is ontzettend leuk dat De Parade zo enthousiast en we werken met veel plezier met hen samen. Wij hebben zin in het vervolg, dus plan alvast dagen vrij in je agenda voor de zomer van 2022!