Hey daar! Wij zijn team Cobra, en in opdracht van Cultuur & Retail voeren wij een ontzettend gave en complexe opdracht uit. We zullen de shop van het Cobramuseum voor moderne Kunst in Amstelveen een ware upgrade geven door een nieuw productassortiment te creëren! Voordat we in het diepe springen, laat ons onszelf even aan jullie voorstellen. Wij zijn vijf gemotiveerde Leisure & Events Manegement-studenten die in hun 4e, en daarmee laatste jaar van de afronding van de opleiding zitten. Samen doen wij het uitstroomprofiel Smart Culture, en daarmee deze opdracht voor het Cobramuseum. Names Lizzy, Marissa, Zoë , Pieternel en Milano wensen wij jullie veel leesplezier met deze blog! Let the fun begin.
Design Thinking
Tijdens dit project doen wij onderzoek volgens de Design Thinking-methode. Voor degene die nu denken: ‘wat is dat nou precies?’: design thinking is een onderzoeksmethode waarmee je in vier zogenaamde sprints van vier weken steeds meer inzicht verkrijgt. Je kijkt naar hoe er voor een complex probleem een of meerdere oplossingen te ontwikkelen zijn. Dit doe je op basis van onderzoek en iteratie: een proces waarbij iedere stap die er wordt genomen in het project, feedback wordt verleent om daarna de stap te ‘finetunen’ en bij te schaven. Zodoende kom je iedere keer een stap dichterbij het vinden van de oplossing voor het complexe probleem dat je aan het onderzoeken bent. De vier fases van het design thinking zijn: Discover, Define, Develop en Deliver. Wat echter wel in het achterhoofd gehouden moet worden, is dat er tijdens design thinking altijd een ‘wicked problem’ centraal staat. Dit is een probleem dat meerdere dimensies omvat, en daardoor niet vanuit een bepaalde positie direct op te lossen valt: het moet allerlei verschillende aspecten omvatten om te kunnen spreken van een oplossing, maar net zoals dat alle wegen naar Rome leiden, zijn er talloze manieren om een wicked problem op te kunnen lossen, het moet alleen wel sterk en overtuigend onderbouwd kunnen worden en daarbij komt kijken dat het aantoonbaar effectief is door het uitgevoerde onderzoek.
De uitdaging
Onze opdracht is om een vernieuwend productassortiment voor het cobra museum te ontwikkelen en daarmee een nieuwe doelgroep aan te trekken. Vanuit de opdrachtgever (Ellen Groenveld van het bedrijf Cultuur & Retail) is de beoogde doelgroep afkomstig uit Amsterdam en Amstelveen en tussen de 20 en 35 jaar. Het creëren van een holistische ervaring in de museumshop is dan ook het doel. Op dit moment is de museumshop nog geen onderdeel van de customer journey, waardoor deze niet optimaal wordt benut. Het museum is op zoek naar een productassortiment dat aansluit bij de thema’s die jullie ook zeker kennen! Het Cobra Museum vertegenwoordigd thema’s zoals: feminisme, rebellen, lhbti en politieke bewegingen. Het vernieuwende productassortiment zal het imago en de identiteit van het museum versterken.
Sprint I: de Discover-fase
Gedurende de eerste fase zijn we vooral bezig geweest met het doen van deskresearch. We deden bijvoorbeeld onderzoek naar de geschiedenis van het museum, trends & ontwikkelingen, een scenarioplanning gemaakt, de doelgroep geanalyseerd, een benchmark opgesteld bestaande uit negen verschillende museumshops ter inspiratie en hebben we de stakeholders van het museum in kaart gebracht.
We begonnen met een bezoek aan het Cobra Museum, hier hebben wij uitleg gekregen over de opdracht en konden we vragen stellen aan een aantal personeelsleden van het Cobra Museum, onder meer aan medewerkers van de museumshop. Dit heeft ons meteen al ontzettend geholpen om zowel de positieve alsook de negatieve kanten van de shop in kaart te kunnen brengen. Zodoende konden we de debriefing opstellen en hebben we het vraagstuk een stuk scherper gekregen. Nadat we het vraagstuk duidelijk hadden, konden we beginnen met het doen van deskresearch. We keken naar actuele trends op het gebied van musea en retail. Om een zo goed mogelijk beeld te creëren van de ontwikkelingen hebben we deze op zowel micro- en meso- als macro niveau onderzocht. Meteen vanaf het begin waren we erg enthousiast, waardoor we al zonder onderzoek concepten aan het bedenken waren. Dit enthousiasme is tot nu toe alleen maar meer geworden! Door het bekijken en analyseren van de trends hebben we een scenario planning in elkaar kunnen zetten, waarbij we op alle vier de assen een potentieel scenario in hebben kunnen vullen die ons direct inspireerde voor potentiële nieuwe producten.
We moesten natuurlijk wel eerst onderzoeken wie de beoogde doelgroep precies is. Eerst keken we naar leefstijlen en demografische aspecten. Maar nu was het tijd voor kwalitatief onderzoek! Heel veel interviewen, dat was het plan. De uitkomsten zorgde voor een duidelijke richting en ons onderzoek kwam steeds meer samen. Op het moment van schrijven zijn we nog steeds bezig met het uitvoeren van interviews, en zal daardoor onze blik op het verbeteren van het assortiment alsmaar dichter op de oplossing gericht zijn.
Nu we een goed beeld hadden konden we de persona’s opstellen. Hierbij hebben we rekening gehouden met alle bovenstaande aspecten van het onderzoek en de uitgevoerde interviews. Daarbij zijn wij uitgekomen op een persona per focusgebied: een persona voor Amstelveen, en een persona gericht op Amsterdam.
Vervolgens hebben we het Cobra Museum vergeleken met andere musea. Dit hebben we middels een benchmark gedaan. Deze benchmark en de bijbehorende onderzochte museumshops zijn op een schaal gezet van volledig experience gericht tot volledig commercieel gericht. Experience gerichte museumshops zorgen ervoor dat de producten uit de shop aansluiten op de identiteit van het museum en ook esthetisch zijn ingericht: lettend op kleurgebruik, juiste opstelling van producten en duidelijk verschil in functionaliteit. Commercieel gerichte museumshops zijn juist meer gericht op het juist samenstellen van een collectie van producten waarbij er wordt gefocust op een zo groot mogelijke productomzet en omzetmaximalisatie. Deze shops houden minder rekening met een juiste vertaling van de identiteit van het museum naar de producten toe.
De belangrijkste conclusies van het onderzoek hebben we meegenomen voor de design scope. Onze bevindingen hebben we allereerst gepresenteerd tijdens een online bijeenkomst aan een aantal medestudenten en uiteraard aan de consultants, Marie-Ange de Kort en Annette van der Zee.
Nu we bezig zijn met het afronden van de eerste sprint van de Discover-fase, kijken we vooruit naar de tweede sprint van de Develop-fase. Hiervoor hebben we een aantal uitgangspunten opgesteld waar we ons actief mee bezig zullen gaan houden tijdens de nieuwe sprint:
- Het creëren van een blijvende beleving en herinnering voor de museumshop
- Het versterken van de identiteit van het museum door de thema’s door te voeren en de museumshop onderdeel te laten uitmaken van de customer journey.
- Personalisatie in de museumshop: productontwikkeling voor de shop waarbij er meer aandacht zal zijn voor Cobra
- Co-creatie met jonge kunstenaars om een betere aansluiting van het assortiment te vinden met een jongere doelgroep
- Zelfontwikkeling door de mogelijkheden te verkennen van nieuwe producten in de categorie Do It Yourself (DIY): het stimuleren van het zelf maken van kunst
Hopelijk tot snel bij een nieuwe blog over onze opdracht!