In ons vorige blog beschreef ik dat we bezig waren met een activatiecampagne gericht op community, gezag en incentives. Dit plan hebben we helaas moeten laten varen. Enerzijds omdat het te veel tijd zou kosten en anderzijds omdat Moon Jelly hier toch liever vanaf zag. Het nieuwe plan: een activatiecampagne enkel en alleen met incentives. Het idee was om de doelgroep door middel van gratis te winnen koptelefoons te verleiden om onze enquête in te vullen. Aan het eind van deze enquête kregen ze dan de vraag of ze in ruil voor een mentorsessie, met een van de professionals van Moon Jelly, een interview wilden doen. Beide om een zo goed mogelijk beeld te krijgen van de Inspire groep, om deze vervolgens te kunnen segmenteren in een aantal M.I.P.U.S..
Nu was het tijd om te gaan prototype. Wederom vielen wij met ons project buiten de reguliere fasering van de Design Thinking course. Het prototype hield bij ons voornamelijk in dat we samen met de opdrachtgever en consultant ‘back en forth’ gingen over hoe we de enquête het best konden invullen, welke vragen we moesten stellen en hoe deze het beste vorm te geven. Toen dit eenmaal was vastgesteld, was in eerste instantie het plan om de enquête naar een klein deel van de Inspire groep te sturen, met het idee om vervolgens feedback te krijgen en de enquête eventueel aan te passen. Toen bleek dat we maar heel weinig respondenten hadden, hebben we dezelfde enquête in verband met de tijd een week later naar de gehele groep gestuurd.
Maar helaas, ook hier liep niet alles volgens planning… Van de 15.000 leden van de inspire groep wisten er maar 18 de enquête volledig in te vullen. Waarschijnlijk zijn veel e-mails in de spam beland en het was helaas ook niet meer mogelijk een herinneringsmail te sturen. Kortom, we hadden een probleem. Er was echter één lichtpuntje. Van de 18 ingevulde enquêtes had meer dan de helft toegezegd om mee te doen aan het interview. Dus dat werd ons nieuwe plan. Dan maar veel mensen interviewen. Omdat het aantal Inspire respondenten nog niet genoeg was, zijn we ook in ons eigen netwerk gaan zoeken naar mensen die in deze doelgroep pasten. We hebben hen naast een interview ook gevraagd de enquête in te vullen. Zo hebben we uiteindelijk toch nog redelijk wat respons gehad waarmee we weer verder konden.
Na een hoop stress en nieuwe plannen hadden we dan eindelijk de resultaten. Niet precies zoals we gehoopt hadden, maar we konden aan de slag met de segmentatie. Na een aantal nachten doorhalen, zoekend naar verbanden in de enquêtes en mooie quotes uit de interviews hadden we het dan eindelijk. We hebben drie groepen in de inspire groep afgebakend: The Performers, The Supporters en The Organizers. Elk met een unieke set aan waarden, voorkeuren en interesses. Op basis van deze bevindingen hebben we vervolgens aanbevelingen kunnen doen. Aanbevelingen over hoe deze groepen het best te bereiken zijn, welke cursussen hen interesseren, of ze eventueel interesse hebben in een community, etc. Dit hebben we uiteindelijk mogen pitchen aan de opdrachtgevers en ze waren meer dan tevreden!
