Hallo allemaal! Wat leuk om jou weer te zien bij onze blog. Na onze laatste blog zijn wij begonnen met het brainstormen over ideeën. Dit hebben we gedaan met veel verschillende creatieve technieken. Uiteindelijk zijn wij tot drie concepten gekomen en zijn deze gepresenteerd aan school en Daan, de opdrachtgever vanuit LAB111.
‘Brainstormen, brainstormen en nog eens brainstormen’
Tijdens het brainstormen hebben wij gebruik gemaakt van het onlineprogramma ‘Miro’. Dit programma is een online kladblok waar iedereen dingen op kan plakken, schrijven, tekenen, etc. Wij hebben de technieken Brainwriting, Braindump, S.C.A.M.P.E.R. en Trend Tech Matrix gebruikt. Alle ideeën zijn goed en we hebben ook de gekste ideeën meegenomen. Hoe meer creatieve ideeën, hoe beter!

Hierboven wordt de Braindump weergeven. Iedereen ‘dumpt’ alle ideeën die zij momenteel in hun ‘brain’ hadden op het bord.
‘De drie concepten die tot stand gekomen zijn….’
Het eerste concept heet Film LAB West. Dit concept staat helemaal in het thema van de filmindustrie. Dit past bij LAB111 omdat zij een natuurlijk filmhuis zijn. In dit concept kunnen jongeren uit de buurt een kijkje nemen in de echte filmwereld. Binnen LAB111 zitten veel kleine ondernemingen die bezig zijn met animatie of film. Jongeren kunnen meewerken met het script schrijven, decor bouwen, acteren, filmen, etc. niet alleen leren zij activiteiten binnen de filmwereld maar leren ze ook samenwerken, overleggen en communiceren met de groep. Zo kunnen ze ontdekken wat écht bij ze past voordat ze later gaan studeren.

Hierboven wordt het concept visueel vormgegeven. Aan de linkerkant wordt het concept door middel van ‘Placemaking’ omschreven.
Het tweede concept heet Green LAB. Dit concept staat in het thema van duurzaamheid en natuur. Het concept is voor buurtbewoners die geïnteresseerd zijn in het duurzaam leven of meer willen leren over dit onderwerp. Doormiddel van workshops, city gardening en professional sprekers leren de buurtbewoners meer over het duurzaam leven en hoe ze ook hun eigen biologische groenten of fruit kunnen onderhouden/groeien. Dit is niet alleen goed voor de natuur, maar ook lekker en gezond voor de mens! Buurtbewoners kunnen met elkaar ideeën en tips uitwisselen en bijkomen in het restaurant na de workshop. De ingrediënten die uit de moestuin zijn gekomen, kunnen ook weer gebruikt worden in het restaurant van LAB111. Zo heeft bijvoorbeeld oma haar groenten geoogst uit haar eigen moestuin en kan haar kleinzoon zijn eigen pizza opmaken in het restaurant van LAB111.

Hierboven wordt het concept visueel vormgegeven. Aan de linkerkant wordt het concept door middel van ‘Placemaking’ omschreven.
Het derde en laatste concept heet Future LAB. Dit concept staat helemaal in het thema van technologie en de toekomst. Het idee achter dit concept is om een kijkje te kunnen nemen in de toekomst. Dit wordt gedaan door interactieve tentoonstellingen met bijvoorbeeld VR-brillen, games, etc. Het thema wordt ook mee genomen in de films die LAB111 draait, zo komt er een verbinding tussen LAB111 en Future LAB. De tentoonstellingen kunnen gehouden worden binnen LAB111 omdat zij twee lege zalen hebben. Deze kunnen door een externe bedrijf worden gehuurd en zij kunnen daar een presentatie houden of een interactieve tentoonstelling opstellen, waarbij de bezoekers een stukje toekomst kunnen gaan proeven.

Hierboven wordt het concept visueel vormgegeven. Aan de linkerkant wordt het concept door middel van ‘Placemaking’ omschreven.
‘En wat vindt de opdrachtgever ervan?’
Op donderdag 29 oktober 2020 heeft Community LAB de drie concepten voorgelegd aan de opdrachtgever Daan van LAB111. Daan was zelf erg enthousiast omdat hij niet had verwacht dat alle drie de concepten zo verschillend van elkaar zouden zijn. Van alle drie de concepten vond hij Green LAB het best passen bij LAB111 omdat zij de Zomertuin hebben. Film LAB West vond hij ook een leuk concept en hij denkt dat sommige ondernemingen binnen LAB111 daar ook aan zouden willen meewerken. Het kost alleen wel veel energie en tijd in het begeleiden van een groep jongeren en dat heeft niet elke onderneming ervoor over. Het lijkt hem wel erg tof als één van de jongeren ook daadwerkelijk kan doorgroeien en later in één van deze ondernemingen terecht kan komen. Future LAB vond Daan het minst bij LAB111 passen. LAB111 doet weinig met games dus als LAB111 een concept opzet met veel spelelementen is Daan er niet zeker van of het bezoekers zal gaan aantrekken.

‘Wat zijn de volgende stappen?’
De feedback vanuit school en Daan worden meegenomen naar de volgende stappen. We gaan een prototype van één concept maken en dat verder uitwerken tot een compleet eindconcept. Ook wordt er gekeken of de beste elementen van elk concept kan worden samengevoegd tot één concept. De voorkeur van Daan gaat uit naar Green LAB maar hij zou het heel tof vinden als we het ook kunnen combineren met het concept Film LAB West. Community LAB kijkt ernaar uit om hieraan verder te werken en volg onze blog om te zien wat het uiteindelijk is geworden!