Fase 2: Design fase
Toen de discover fase werd afgerond en er aan de hand van de design scope een duidelijke ontwerpvraag ontwikkeld was, kon de tweede fase, en daarmee het creatieve werk, van start gaan. De tweede sprint stond volledig in het teken van brainstormen en verschillende concepten. Het fijne en leuke aan brainstormen, vinden wij, is dat je het zo gek als je zelf wil kan verzinnen en je je creatieve brein lekker los kan laten gaan. Het is dan ook niet gek dat wij als groep stonden te popelen om aan de slag te gaan.
Aan het begin van de design fase hebben wij een brainstormsessie gehouden, waarbij er gebruik gemaakt werd van de brainwriting techniek. Deze techniek is een techniek waarbij je een X aantal minuten, in ons geval 16 minuten, elke minuut, individueel van elkaar, een idee opschrijft. Je eindigt de sessie dan met 16 ideeën per persoon. Deze techniek wordt in stilte uitgevoerd om ervoor te zorgen dat niemand elkaar beïnvloedt en je hiermee de kans op originele ideeën vergroot. Normaliter wordt er na deze 16 minuten het beste idee per persoon uitgekozen. Echter kozen wij ervoor om eerst onze ideeën te delen, samen te voegen en de verschillende ideeën in een COCD-box
te plaatsen om zo te kijken op welke ideeën we verder wilden bouwen. Hierna hebben wij de laatste stap van de brainwriting techniek toegepast en is op basis van de COCD-box per persoon gekeken naar een favoriet idee. Zo eindigden wij onze brainstormsessie met vijf ideeën.
Om de beste keuze te kunnen maken, met betrekking tot welke ideeën we zouden gebruiken voor de drie basisconcepten, heeft iedereen een eigen favoriete idee uitgeschreven, en een klein moodboard toegevoegd, om zo een zo goed mogelijk idee te krijgen van het mogelijke concept.
In de tweede sessie zijn de vijf uitgeschreven ideeën aan elkaar voorgelegd en is er gekeken naar de haalbaarheid en eventuele mogelijkheden. Alle vijf de ideeën waren erg creatief en door her en der ideeën samen te voegen zijn we uiteindelijk gekomen tot drie basisconcepten: Leuter content, de Leuter Podcast & de Leuterhoek.
De drie basisconcepten
Om een impressie te geven van wat er tot stand is gekomen in de tweede fase, zijn de drie basisconcepten hieronder kort beschreven en gevisualiseerd met een moodboard.
Leutercontent
Het concept betreft het maken van meer content over (on)gewenste intimiteiten en deze te tonen op verschillende plaatsen waar voornamelijk onze doelgroep (studenten tussen de 18 en 25 uit Amsterdam) komen. Deze content kan onder andere bestaan in de vorm van posters of flyers, sociale mediaposts en digitale reclame. Deze content is verbonden aan het Sexpack en het Leuterspel, maar is vooral bedoeld om het onderwerp seks en (on)gewenste intimiteiten onder de aandacht te brengen en bespreekbaar te maken.
De leuterpodcast
Het concept betreft een podcast waarin verschillende bekende en onbekende gasten komen die aan de hand van het Leuterspel een open gesprek voeren over seks, hun seksualiteit en ervaringen. Naast dat het spel gespeeld zal worden, is er ook een mogelijkheid om de luisteraars erbij te betrekken aan de hand een Q&A element.
De Leuterhoek
Het concept betreft een spelletjeshoek op een festival. Met deze spelletjeshoek willen we een veilige omgeving creëren en door middel van spelelementen “gevoelige” onderwerpen bespreekbaar maken. In deze spelletjeshoek willen wij Het Leuterspel aanbieden, maar eventueel ook andere spellen die tegen die tijd geproduceerd zijn. Ook andere projecten van Circus Andersom kunnen worden toegevoegd aan de Leuterhoek.
Afronding fase 2
Toen de drie basisconcepten bestonden en er per concept een waardepropositie was opgesteld, was het tijd voor de reviewsessie. Voor de reviewsessie gingen wij langs bij Circus Andersom om de concepten te pitchen. Na het pitchen gingen we in gesprek met Circus Andersom, om te kijken naar de mogelijkheden en welk concept zij daadwerkelijk uitgewerkt wilde zien hebben.
Circus Andersom was erg enthousiast over de concepten en zag in alle drie de concepten mogelijkheden. Na kort sparren zijn we gezamenlijk tot de keuze gekomen om aan de slag te gaan met de Leuter Content en verschillende elementen hiervan daadwerkelijk te ontwikkelen in de vorm van meerdere prototypes in fase 3.
Ben je nou benieuwd naar het verloop van fase 3 en wil je weten hoe we het eindconcept gaan vormgeven en testen in prototypes? Kijk dan vooral uit naar ons volgende blog. Hopelijk tot dan!