Fase 3: Develop fase
Nu de tweede fase is afgerond kunnen we van start gaan met fase nummer drie, namelijk de develop fase. Bij de develop fase gaat het om het ontwikkelen, testen en aanpassen van verschillende prototypes van je concept. Zoals in het vorige blog is beschreven heeft Kreative Kollab in overleg met Circus Andersom gekozen voor het concept Leutercontent.
Het concept betreft het maken van meer content over (on)gewenste intimiteiten en deze te tonen op verschillende plaatsen waar voornamelijk onze doelgroep (studenten tussen de 18 en 25 uit Amsterdam) komen. Deze content kan onder andere bestaan in de vorm van posters of flyers, sociale mediaposts en digitale reclame. Deze content is verbonden aan het Sexpack en het Leuterspel, maar is vooral bedoeld om het onderwerp seks en (on)gewenste intimiteiten onder de aandacht te brengen en bespreekbaar te maken.
Nadat de keuze voor het concept, Leutercontent, gemaakt was, hebben wij als team besloten dat we de focus gingen leggen op het creëren en ontwikkelen van posters. Hierbij maken we twee verschillende posters, een poster voor in kroegen/cafés met hierop scheurstrookjes met verschillende seksgerelateerde vragen op staan. Deze strookjes kunnen door mensen worden afgescheurd en meegenomen worden naar hun gezelschap, zodat ze daar de vraag van het strookje kunnen stellen en op deze manier dus het gesprek over seks en (on)gewenste intimiteiten starten. De andere poster is onder andere bedoeld voor bij huisartsen en de GGD, dit is meer een informatieve poster waar een seksfeitje op staat. Op beide posters staat ook een QR-code, als deze gescand wordt, kom je terecht bij een PDF met nog meer seksvragen of seksfeitjes, dat is afhankelijk van welke poster je scant. Uiteindelijk kom je aan het einde van de PDF terecht bij de website van het Sexpack, waar het leuterspel aangeschaft kan worden.
Prototype testen
In het begin van de develop fase hebben we een eerste prototype gemaakt en deze hebben getest bij de doelgroep. Allereerst hebben wij deze getest bij klasgenoten, hier kwam voornamelijk naar voren dat de poster waarschijnlijk niet hufterproof is doordat er allemaal verschillende vragen op staan en de kans dus groot is dat iemand dan alle vragen in één keer meeneemt. Als tweede kwam veel naar voren dat een QR-code een leuke toevoeging kan zijn naar meer vragen en hiermee is het effect van de poster ook gelijk een stuk meetbaarder. Bij het tweede prototype hebben wij beide punten verwerkt door maximaal 1 of 2 vragen op de strookjes te zetten en een QR-code toe te voegen. Ook zijn er bij het tweede prototype, twee extra posterversies gemaakt, een kersteditie en de poster voor bij de huisarts/GGD.
Prototype 1
Prototype 2
De posters van het tweede prototype hebben we getest door middel van interviews. We hebben in totaal 25 interviews afgenomen en hierin hebben wij verschillende vragen gesteld. Uit de interviews kwamen veel verschillende uitkomsten. Het overgrote deel van de respondenten was razend enthousiast over de posters en gaf aan dat ze wel een strookje zouden afscheuren en deze zouden meenemen naar hun gezelschap. Naast de positieve reacties kwamen er natuurlijk ook een aantal verbeterpunten naar voren. De meest voorkomende verbeterpunten waren dat de kerstposter weinig toegevoegde waarde had omdat het onderwerp verder niks met kerst te maken heeft. Daarnaast kwam er bij de poster bedoeld voor de huisarts/GGD naar voren dat mensen het waarschijnlijk te ongemakkelijk vinden om naar de poster toe te lopen en de QR-code te scannen, het zou dus een goeie zet zijn om van de posters een soort flyers te maken en die op tafels te leggen om zo de drempel te verlagen, zodat mensen die geïnteresseerd zijn de flyer kunnen meenemen en op een later moment goed kunnen bekijken zonder dat dit ongemakkelijk voor ze is.
Na het afnemen van de interviews hebben we alle feedback op een rijtje gezet en zijn we druk bezig een derde versie van het prototype te maken. Dit prototype zullen we daadwerkelijk testen onder de doelgroep door deze op te hangen in verschillende kroegen en cafés en bij de GGD. Ben jij benieuwd naar hoe prototype 3 eruitziet en hoe het testen in de kroeg gegaan is? Kijk dan vooral uit naar onze volgende blog. Hopelijk tot dan!