Wie zijn wij?
Hey! Wij zijn vijf toekomstige Leisure & event management professionals genaamd; Sanne van Eden, Jill Hölzel, Franka Veltman, Quinty van Andel en Noa Wakkers. Samen vormen wij Kreative Kollab.
Kreative Kollab is een organisatie die problemen ziet als uitdagingen en kansen. Wij lossen deze uitdagingen en kansen op door er met een frisse en creatieve blik naar te kijken. Daarnaast is respect een belangrijk aspect, laat iedereen in zijn/haar waarde en sta open voor elkaar en elkaars mening. Kreative Kollab zal niet snel de handdoek in de ring gooien, maar juist elkaar motiveren om door te gaan om er gezamenlijk iets moois van te maken.
Wie is onze opdrachtgever
Voor dit project zullen wij een concept of beleving ontwikkelen voor Circus Andersom. Maar wie zijn zij nou precies? Circus Andersom is een collectief met kunstprojecten van verschillende creatieve projectontwikkelaars. Zij noemen zichzelf ook wel een ‘ontregelende verbindingsorganisatie’ en hebben als doel de sociale duurzaamheid in de wereld te vergroten. De kunstprojecten die zij ontwikkelen spelen zich op de grenzen van ogenschijnlijk onverenigbare gebieden af. Ze zijn niet bang om bewust de confrontatie op te zoeken, omdat ze niet geloven in de zogeheten vastgeroeste wegen van de hokjesmaatschappij.
Met concrete projecten proberen ze verbinding tussen hart, hoofd en buik te onderzoeken, om zo dialoogvormen te ontwerpen waarmee deelnemers van de projecten elkaar, maar ook zichzelf, opnieuw kunnen ontmoeten/leren kennen. De belangrijkste toevoeging en waarde dat mensen meer ruimte mogen ervaren om zichzelf te zijn binnen deze maatschappij. Daarnaast is Circus Andersom van mening dat heel veel niet goed gaat in de wereld en dat iedereen wat aardiger voor elkaar en voor de wereld zou mogen zijn.
Wat is de opdracht
Circus Andersom heeft een nieuw ontwikkeld product op de markt gebracht, namelijk het SEXPACK en het Leuterspel. Hierin zitten zes speciaal gebrouwen Oersoep biertjes, een spelbord en heel veel vragen over seks. Het doel van het spel is om mannen open over de persoonlijke kanten van seks te laten praten.
Helaas verloopt de verkoop van het SEXPACK en het Leuterspel niet zoals verwacht. Daarnaast vindt Circus Andersom het lastig om in kaart te brengen wat de oorzaak is van de tegenvallende verkoopaantallen en wat er moet gebeuren om deze aantallen te verhogen. Echter is dit voor hen niet het belangrijkste aspect. Zo willen ze er vooral voor zorgen dat het gesprek over seks en (on)gewenste intimiteiten wordt gestart en serieus onder de aandacht, van de voornamelijk mannelijke bevolking, wordt gebracht. Aan ons, Kreative Kollab, is daarom de vraag gesteld om een concept te ontwikkelen dat het spel, maar vooral het onderwerp erachter, onder de aandacht van de bevolking brengt. Hopelijk resulteert dat daarnaast in hogere verkoopaantallen van het SEXPACK en het Leuterspel, maar dit is voor Circus Andersom vooral een bonus.
Design Thinking-methode
Om tot een mooi concept te komen zal er gebruik gemaakt worden van de design thinking-methode, oftewel ontwerpgericht onderzoek. Design thinking is een methode waar je door middel van vier zogenaamde sprints uiteindelijk tot een werkend concept komt. De vier sprints zijn als volgt: Discover, Define, Develop en Deliver. Zo is de eerste fase “het onderzoek”. Tijdens het onderzoek wordt, onder andere, gekeken naar huidige trends, scenario’s en de concurrentie. De tweede fase betreft het creatieve proces. Tijdens deze fase worden verschillende concepten ontwikkeld en uitgedacht. In de derde fase wordt een concept gekozen, in een prototype uitgewerkt en uitgetest. De laatste fase betreft het verwerken van de ondervindingen in fase 3, het uiteindelijke concept definitief uitwerken en presenteren aan de opdrachtgever. Aan de hand van verschillende blogs zullen wij je meenemen in de verschillende fases en de ontwikkeling van een mooi concept voor Circus Andersom. Wij van Kreative Kollab wensen je veel leesplezier!
Fase 1: Discover fase
In de discover fase is zoals de naam al een beetje doet vermoeden voornamelijk onderzoek gedaan.
Gedurende de eerste week van deze fase hebben wij ons vooral bezig gehouden met het verifiëren van de opdracht. We zijn op bezoek geweest bij het kantoor van Circus Andersom. Dit was ook gelijk de eerste kennismaking van Circus Andersom en Kreative Kollab. Tijdens dit gesprek is er besproken waar zij voor staan, wat zij doen en wat de verschillende projecten zijn die zij hebben uitgevoerd. Om tot een passende en duidelijke opdracht te komen liet Circus Andersom ons erg vrij om mee te denken en zo hebben we dan ook gezamenlijk de uiteindelijke opdracht vormgegeven.
Na het opstellen van het vraagstuk kon de deskresearch van start gaan. Als eerst hebben wij ons beziggehouden met het maken van een trendanalyse op basis van actuele micro-, meso- en macrotrends binnen de cultuursector en zijn er aan de hand van deze trendanalyse verschillende scenario’s ontwikkeld. Bij het maken van de doelgroep analyse kwamen we er al snel achter dat de gewenste doelgroep (studenten) erg breed was en zijn wij opnieuw bij Circus Andersom langs geweest om samen met hen de doelgroep te specificeren. Door dit gesprek is de doelgroep concreter gemaakt en is er uiteindelijk onderzoek gedaan naar studenten van 18 tot en met 25 jaar in Amsterdam. Er is gekeken naar studenten die in Amsterdam wonen en/of studeren. Naast deskresearch is er gebruik gemaakt van enquêtes om de wensen en gewoontes van de studenten beter te begrijpen.
Aan de hand van deze resultaten zijn er drie verschillende persona’s opgesteld om de doelgroep duidelijker in kaart te brengen en te visualiseren.
Naast het in kaart brengen van de trends & ontwikkelingen en de doelgroep, is er in de eerste fase ook gekeken naar de stakeholders en concurrenten om zo een duidelijk beeld te krijgen van wie er bij Circus Andersom betrokken zijn en welke bedrijven er soortgelijke producten of concepten ontwikkelen. Door middel van stakeholder mapping, een concurrentieanalyse en een benchmark zijn deze aspecten in kaart gebracht.
Met behulp van een define scope zijn de ondervindingen uit de deskresearch samengevat en kon de belangrijkste informatie naar voren gebracht worden. Aan de hand van deze define scope kon de design scope ingevuld worden en is er een passende ontwerpvraag ontwikkeld die leidend zal zijn tijdens de verschillende brainstormsessies in fase 2.
De ontwerpvraag is als volgt:
“Hoe kan, door middel van een concept, seksualiteit op zo’n manier onder de aandacht gebracht worden dat het gesprek over gewenste intimiteiten op gang komt, zonder dat het grenzen overschrijdt”
Zowel de define als design scope zijn door middel van een translate sessie eerst aan onze Peers en daarna aan Circus Andersom gepresenteerd om zo met elkaar de gewenste richting te bepalen voor de concepten die ontwikkeld zullen worden.
Nu de deskresearch en daarmee de discover fase is afgerond staan wij te popelen om ons volledig over te geven aan het creatieve proces waarin we door middel van verschillende brainstormsessies en technieken onze ondervindingen in verschillende concepten zullen verwerken.
Ben je nou nieuwsgierig en benieuwd hoe Kreative Kollab dit traject verder af zal leggen, kijk dan vooral uit naar ons volgende blog. Hopelijk tot dan!