Fase 2: Design fase
LET’S CREATE
Misschien wel een van de leukste onderdelen: de creatieve fase! Na het verwerken van de feedback, stond de design scope; onze kaders. Het leuke aan brainstormen en ideeën verzamelen is dat alles mag. Lekker buiten de lijntjes kleuren, maar wel binnen die ‘kaders’. Anders worden de ideeën eindeloos en irrelevant. Deze sprint staat in het teken van de design fase.
Aan het begin van deze sprint heeft EPIC een fysieke brainstormsessie gedaan, waarbij we gebruik maakten van mindmapping. Vervolgens heeft iedereen individueel nog de brainwriting techniek toegepast. In de tweede sessie hebben we onze ideeën gedeeld, samengevoegd en geplaatst in de COCD-box.
Uit deze brainstormsessie zijn enorm veel creatieve ideeën ontstaan, die wij vervolgens hebben omgezet in drie basisconcepten: Local Heroes, Supper Community en The Journey.
FIRST RESULTS: 3 BASISCONCEPTEN
Om je impressie te geven van de drie basisconcepten die EPIC hiermee heeft ontwikkeld, zijn deze hieronder kort toegelicht en gevisualiseerd met een moodboard. Zoals in onze eerste blog is terug te lezen, is het vraagstuk in de loop van het traject aangepast. Op dit moment was nog de eerste vraagstelling van kracht: een oplossing vinden voor het behouden van huidige bezoekers (buitenlandse toerist en vaste Nederlandse gasten), en het aanspreken en aantrekken van nieuwe bezoekers (Nederlandse toerist).
Local Heroes
Een concept waarbij de focus wordt gelegd op de lokale ondernemers. Zij zullen hun producten en/of diensten aanbieden, bijvoorbeeld in de vorm van entertainment, lokale gerechten, of het bereiden van de gerechten aanbieden tijdens het dinnershow. Bij dit concept wordt er gefocust op de Stijlzoekers en wordt er ingespeeld op trends lokalisering, duurzaamheid en staycation. Het gevoel van mysterie en het zogeheten ‘’what the fuck’’ gehalte blijft hierbij centraal staan.
Super Community
Hier staat de Supper Community app centraal. Door middel van deze app wordt er, voordat de dinnershow plaatsvindt, een online community gecreëerd die tijdens de dinnershow ook in een fysieke vorm zal plaatsvinden. In de app wordt alle relevante informatie gevonden over de dinnershow, is er de chatfunctie om met de andere community leden in contact te komen en bevindt het entreeticket zich ook in de app, waardoor de bezoeker enkel nog zijn telefoon mee hoeft te nemen naar de Supperclub.
Bij de Supper Community staan zowel de Stijlzoekers als Avontuurzoekers centraal en wordt er gefocust op de trends digitalisering en community building. Aan de invulling van de dinnershow zal echter niks veranderd worden en dus zal er net als bij het concept Local Heroes het gevoel van mysterie en het ‘’what the fuck’’ gehalte centraal staan.
The Journey
Bij dit concept gaat het om het verhaal dat als een rode draad door de gehele customer journey loopt. In dit concept staat de Mystery Box centraal, die de bezoeker voorafgaand aan de dinnershow zal ontvangen, tijdens de dinnershow bij zich zal houden en na afloop weer met zich mee zal brengen. Naast de Mystery Box zal ook het personeel, het entertainment, de gerechten en de visuals een rol spelen bij het versterken van het verhaal dat er die avond verteld zal worden.
Bij The Journey staan de Avontuurzoekers centraal en wordt er ingespeeld op de trends storytelling, personalisering en instagrammable. Doordat de The Journey iedere dinnershow een uniek en exclusief verhaal vertelt, zal de bezoeker meer dan één keer terugkomen naar het restaurant van Supperclub.
THE MOMENT OF TRUTH
Done! De basisconcepten stonden. Hiermee bereikten we onze volgende bestemming: de Review Sessie met de opdrachtgever en consultant. De drie concepten werden door leden van EPIC gepitcht, met behulp van sfeerimpressies en ondersteund door waarde proposities. Supperclub was enthousiast over een aantal onderdelen uit de concepten. De community building in concept 2, The Journey met de focus op verhaallijn en beleving, en met name de Mystery Box werd veelvuldig geprezen. Deze Review Sessie was een spannend moment voor ons, met een ietwat onverwachte wending.
LESSONS LEARNED
Zoals je weet, is EPIC gaandeweg op een punt beland waarbij het vraagstuk is herzien. Dat was dit moment. Joeri merkte op dat het vraagstuk te uiteenlopend was om slechts één (goed) eindproduct te ontwerpen. De vraagstelling werd daarom aangescherpt naar: “Hoe kunnen wij ervoor zorgen dat de Nederlandse bezoeker vaker dan één keer terugkomt naar het restaurant van Supperclub?’’ Want het restaurant bezoeken, dat deden die Nederlanders inmiddels wel. Maar wat is er dan nodig om ervoor te zorgen dat ze terugkomen en blijven?
Een grote les voor ons, omdat we hier veel eerder over in gesprek hadden kunnen en moeten gaan. Zo zie je maar: je kunt nooit te veel vragen stellen, communication is key. Maar we zijn niet getreurd! Met ons onderzoek zijn we namelijk wel op onze toffe ideeën gekomen en dankzij deze herformulering kunnen we gericht aan de slag met het finetunen van het eindconcept. Deze zal staan in het teken van community building, mystery box en hoe dit als marketingtool strategisch kan worden ingezet.
Ben jij benieuwd hoe het eindconcept geworden is en hoe wij dit gaan prototypen? Check dan de volgende blog van EPIC X Supperclub!